Kersen plukken als toeristische attractie

Een gezelschap van 60 dagrecreanten van Chinese afkomst bracht maandag 17 juni een bezoek aan de Betuwe. Bij de kersenwinkel Boomgaard d’n Kerkewaerdt van Betuwe Kers in Wadenoijen maakten zij een stop om de échte Betuwse kersen te proeven. Daarnaast namen de bezoekers een kijkje in de boomgaard en mochten ze zelf hun kersen plukken.

Kersen worden in de Chinese cultuur beschouwd als een luxe product. In het zeer uitgestrekte China zijn maar een paar kleine regio’s geschikt voor de teelt van kersen. Vaak komen ze dan ook nog uit de kas en dus niet van de ‘koude grond’. De Betuwe staat bekend om haar heerlijke kersen van de ‘koude grond’ en wordt daarom ook wel de fruittuin van Nederland genoemd.

Ondernemer Aart Blom, eigenaar van Boomgaard d’n Kerkewaerdt en Betuwe Kers BV: “We merken steeds meer dat mensen naar ons toe komen als uitje. Waar ze vroeger alleen kwamen om kersen te kopen, willen ze er steeds meer een belevenis van maken: meer weten over de teelt, meekijken, zelf plukken. En daarbij een hapje eten en wat drinken natuurlijk. Diverse touringcarbedrijven  hebben bij ons al groepsdagtochten geboekt dit kersenseizoen. Bussen komen uit het hele land, niet alleen uit de Randstad maar ook uit andere windstreken.”

Streekbelevingscentrum
Geïnspireerd geraakt door zijn eigen ervaringen, en door uitgebreid onderzoek van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland en regiobestuurders naar de haalbaarheid van een grote, op streekproducten gebaseerde, dagattractie in Rivierenland, heeft Aart Blom het initiatief genomen om zo’n streekbelevingscentrum rond fruit neer te zetten bij boomgaard d’n Kerkewaerdt, aan afslag 31 van de A15 in Wadenoijen. Binnen het concept zal naast de verkoop van streekproducten ook ruimte zijn voor gastronomie. Verder is het van belang dat er voor bezoekers wat te zien en doen is, en dat het aanbod meebeweegt met de seizoenen door kleine evenementen. “We houden hier al de Betuwse Open Kersendagen”, zegt Aart Blom. “Het enthousiasme van de mensen tijdens zo’n weekend is fantastisch. Niets mooier dan zoiets het jaar rond te gaan doen.”

Bekijk hier een van de live filmpjes die gisteren is gemaakt.