Fietsen door de Betuwe

Fietsen door de Betuwe

De Betuwe is een prachtige streek in Gelderland, in het zuiden begrensd door de rivier de Waal en in het noorden door de rivieren de Nederrijn en de Lek. Het is de streek van de fruitteelt en de kronkelende, betoverende rivier de Linge. Dit schitterende stukje Nederland bestaat uit drie delen: de Over-Betuwe, de Neder-Betuwe en de Tielerwaard. Het is een schitterend, afwisselend gebied om te fietsen en dankzij de handige fietsknooppunten stel je de mooiste routes samen.

Rijke geschiedenis en weelderige cultuur

Wist je dat de Linge de langste rivier van Nederland is? Dat komt door alle bochten en kronkels die erin zitten. Daardoor is het erg leuk om de loop van de rivier te volgen. Het brengt je op de mooiste plekjes in de streek, zoals Oranjestad Buren, de sprookjesachtige dijkhuisjes, het fraaie landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt en talloze pittoreske dorpjes of juist afgelegen plekken in de natuur.

In de Betuwe zijn verschillende kleine en grote natuurgebieden die je met de fiets kunt verkennen, zoals de Diefdijk, het Heuff-terrein, het Tichtelterrein Buren of de Steendert met de komkleigronden. Dankzij de overvloed aan fruitbomen, de graslanden en de vele wateren, leven hier erg veel vogels. Je spot hier zonder veel moeite ooievaars, kieviten, tureluurs en andere gevleugelde vriendjes.

Dit gebied heeft ook een rijke geschiedenis. De limes – de aanduiding van de grens en verdedigingszone van het Romeinse Rijk (40-250 n. Chr.)- liep door het gebied en tijdens de Bataafse Opstand (69-70 n. Chr.) werd de Betuwe het strijdtoneel. Overal in de Betuwe kan men nog sporen zien van bewoning van de Bataven. Bij Empel werden zelfs overblijfselen gevonden van een tempel. Maar ook de latere geschiedenis heeft veel moois achtergelaten. Zo staan er een aantal fraaie kastelen en landhuizen. Denk aan het bekende Slot Loevestein, kasteel Ammersoyen, kasteel Doornenburg, kasteel Hernen en kasteel Wijenburg.

Industrieel erfgoed

De Betuwe kent ook veel industrieel erfgoed. Zo zijn er verschillende gemalen in de streek te vinden, bijvoorbeeld het Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam. Sommige forten hebben nieuwe bestemmingen gekregen. In het Geofort in Herwijnen woont een hele populatie vleermuizen die je kunt zien en je kunt hier ook meer te weten komen over navigatie en cartografie.

Of wat dacht je van de bekende jamfabriek De Betuwe met Flipje? De fabriek was gevestigd in Tiel en bestond van 1885 tot 1993. In 1987 werd het bedrijf uiteindelijk overgenomen door de Bredase vruchtenverwerker Hero en de productie werd overgebracht naar Breda. De Tielse fabriek werd in 1993 gesloten en afgebroken, maar delen van de fabrieksgevel en de directiewoning werden geïntegreerd in de nieuwbouw aan de Grotebrugse Grintweg in Tiel en kun je nog steeds bewonderen.

Tussenstops

Zoals je hierboven al hebt gelezen, zijn er vele mooie plekken om even te stoppen en een pauze te nemen. Wat je niet moet vergeten is om je fiets goed op slot te zetten. Je wilt natuurlijk niet terugkomen bij je fiets en vervolgens concluderen dat deze verdwenen is. Zorg daarom voor een goed fietsslot waarmee je jouw fiets veilig kan achterlaten. Zo is een kabel slot een perfecte oplossing voor deze situaties. Je kunt je fiets eenvoudig ergens aan vastmaken.

Stippel je route uit

Kortom, de Betuwe is een gebied waar je niet snel uitgekeken raakt en waar echt heel erg veel te ontdekken is, of je nu kiest voor rust en natuur, of bruisende stadjes en cultuur. Maak gebruik van de knooppunten en stippel de voor jou perfecte route uit op bijvoorbeeld Google Maps!