Meer in de Betuwe

Toerisme in de Betuwe

De Betuwe kent vele leuke activiteiten en bezienswaardigheden die goed gecombineerd kunnen worden met een bezoek aan Boomgaard d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen. Hieronder vind je een aantal tips van Betuwe Kers!

Winkelen in Tiel

Tiel, stad van Flipje en centrum van de Betuwe, is een gastvrije, bruisende en ondernemende plaats. Tiel is hèt winkelhart van de Betuwe. Zo’n 180.000 bezoekers komen elke week naar Tiel om te shoppen, een terrasje te pakken, een wandeling te maken, een hapje te eten of een avondje uit te gaan. De Tielse binnenstad is compact, autovrij en prettig overzichtelijk, maar vooral gezellig en sfeervol. Waar je ook parkeert, het centrum is altijd direct in de buurt.

Tiel Fruitstad

Verder is Tiel vooral een fruitstad. Veel staat in het teken van fruit. Niet voor niets wordt de Betuwe met fruit geassocieerd en dat ziet u ook terug in de stad en de omgeving. Denk aan Flipje, het vrolijke fruitbaasje van de jamfabriek; aan Appelpop, het landelijk bekende gratis popfestival, of aan het jaarlijkse Fruitcorso dat grote bezoekersaantallen naar de stad trekt.

Tiel ligt gewoon in een prachtig deel van ons land. De rivieren, de boomgaarden, de historie, alles maakt dat de afwisseling in het landschap groot is. Of je nu houdt van een terras in het gezellige centrum of van een rustig bankje op een kronkelende rivierdijk: je kunt het gevoel krijgen dat de tijd stil staat.

Agnietenhof & Zinder

Ook op cultureel gebied is er van alles te beleven in Tiel. In het Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof kun je tijdens het theaterseizoen genieten van de vele prachtige voorstellingen. Een aanwinst is het nieuwe cultuurgebouw Zinder. Dit nieuwe onderkomen is in najaar 2017 geopend door Hare Majesteit Prinses Beatrix en  vormt hét centrum voor de kunsten, het poppodium, de kunstuitleen, de expositieruimte en de bibliotheek. Jong & Oud kunnen er genieten van alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. Een bezoek meer dan waard.

Flipje & Streekmuseum

Het Flipje & Streekmuseum Tiel is een modern museum geschikt voor kinderen, gezinnen en ouderen die het leuk vinden hun jeugdidool Flipje weer terug te zien. Het museum heeft tweemaal per jaar een wisselende tentoonstelling en daarnaast is er zilver, porselein en archeologie te zien. Kinderen kunnen spelen op de grote multitouch-tafel, wedstrijdjes houden in jampanroeren of fruitballen sorteren. Ze kunnen griezelen bij de drie skeletten uit 1450 die zijn begraven onder de stadsmaquette en spannende speurtochten ondernemen of spelen dat ze een echte archeoloog zijn in de archeologische werkplaats voor kinderen.

Het museum heeft tweemaal per jaar een wisselende tentoonstelling en daarnaast is er zilver, porselein en archeologie te zien. In het museum is ook informatie te vinden over het rijke verleden van Tiel Hanzestad. Bekijk de website voor de openingstijden en de entreekosten.

Aan de Linge Recreatie

De Betuwe per kano ontdekken? Dat kan bij Aan de Linge Recreatie, zo’n vijf minuten rijden van boomgaard d’n Kerkewaerdt. Langzaam over de Linge varend hebt je uitzicht op de mooiste plekjes. Wist je dat de Linge de langste rivier is van Nederland? Verder zijn er ook fietsen te huur bij Aan de Linge Recreatie én kan je overnachten bij Camping aan de Linge!

Ouwehands Dierenpark

Ook leuk voor jong en oud: het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Sta neus aan neus met de ijsberen,  hang de beest uit in de overdekte speeljungle RavotAapia en ga op avontuur  in Expeditie Berenbos. In Ouwehands Dierenpark leer je dieren écht kennen door ze van heel dichtbij te ontmoeten. Zo ontdek je zelf de antwoorden op al je dierenvragen. Zet je zintuigen op scherp en maak je klaar voor een dag vol dierbare ontmoetingen.

Maak bijvoorbeeld kennis met reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya! Wellicht komen er zelfs baby panda’s want op zaterdag 18 januari 2020 hebben de panda’s voor het eerst gepaard; een uniek moment in de dierentuin waar iedereen al sinds 2017 naar uitkeek.

Fruitpark Hotel & Spa

Wil je overnachten in de Betuwe? Dan is Fruitpark Hotel & Spa in Ochten ideaal! Het is een uniek ‘plattelandshotel’ met 30 kamers. In tegenstelling tot de subtiele eenvoud van de natuur is Fruitpark Hotel & Spa met vier Sterren superior zeer luxueus. Smaakvol ingerichte kamers en onbeperkt gebruik van alle welnessfaciliteiten, massages, behandelingen en alles wat het Fruitpark zelf te bieden heeft. U bent meer dan welkom op het vernieuwde park voor een zalige overnachting in ruime kamers en fantastische bedden, een heerlijke lunch met streekproducten, een high tea of zomaar voor een kop koffie of andere versnapering van onze kaart.

Ook voor u en uw zakenrelatie is het Fruitpark Hotel de ideale locatie voor een kort overleg onder het genot van een hapje en een drankje of heerlijke lunch. Elke dag geopend vanaf 8.00 uur. Maar ook voor een vergadering, receptie, meerdaagse training of andere (familie) bijeenkomst bent u hier aan het juiste adres. Professionaliteit, kwaliteit, gastvrijheid, rust en ontspanning staan bij ons centraal.

Kom genieten van het geheel vernieuwde park met o.a. blote voetenpad, kikkerpoelen, midgetgolf, kinderboerderij, speeltuin en nog veel meer.

Stokerij Lubberhuizen

Stokerij Lubberhuizen is de eerste Nederlandse ambachtelijke stokerij van Eaux de Vie en de enige in haar soort. De stokerij is gevestigd in een gerestaureerd brandweerhuisje, pal naast de karakteristieke Dikke Toren van het Betuwse Varik aan de Waal. Lubberhuizen destilleert het beste vers geplukte fruit uit de Betuwe tot Eaux de Vie van de allerpuurste kwaliteit. Ook maakt de destilleerderij gin, likeuren en een bitter. Elke eerste zaterdag van de maand om 14.00 is er een rondleiding door de stokerij met uitgebreide proeverij. Daarnaast zijn rondleidingen met groepen op aanvraag mogelijk.

Musea in Buren

Oranjestad Buren heeft twee leuke musea om te bezoeken: het Marechausseemuseum en Museum Buren en Oranje. In 1612 heeft Maria van Nassau opdracht gegeven om een weeshuis te bouwen in Buren. Sinds 1972 is het Marechausseemuseum gevestigd in dit historisch pand. In het museum wordt de binding weergegeven tussen het Huis van Oranje, de Oranjestad Buren, het Weeshuis en de Koninklijke Marechaussee. Het Marechausseemuseum biedt een scala aan bezienswaardigheden en er is van alles te zien en te beleven voor kinderen!

Museum Buren & Oranje bestaat sinds 1988. Het is gevestigd in het eeuwenoude en monumentale raadhuis aan de Markt te Buren. Hoewel je in Buren een Koninklijk Weeshuis, een korenmolen ´De Prins van Oranje´ en hotel/restaurant ´De Prins´ aantreft, was in het Oranjestadje nauwelijks iets van zijn rijke geschiedenis te achterhalen. Het Oranjemuseum voorziet in deze behoefte, want Buren heeft ‘oude papieren’ van ons vorstenhuis. In het Betuwse vestingstadje trouwde in 1551 prins Willem van Oranje met zijn eerste bruid, de rijke Anna van Buren-Egmond. Dit eerste in Nederland gesloten Oranjehuwelijk, maakte gravin Anna een prinses en de prins werd de rijkste edelman van onze Lage Landen. Ontdek meer van zulke feitjes over het vorstenhuis in het museum!