Kersenweetjes

Wist je dat…

Op deze pagina delen wij allerlei kersenweetjes. Heb jij nog een goede die er niet bij staat? Laat het ons dan weten!

Kersenvlekken verwijderen

Tip 1

Om de vlek goed aan te pakken, haal je eerst het vruchtvlees van je kleding. Doe je dat niet, dan wrijf je het probleem alleen maar verder in je shirt, broek, jurk of rok. Nadat je de pulp van je kleding hebt gehaald, was je het kledingstuk met een lauw sopje en dep je de vlek met ammonia. Weg is de vlek, als het goed is. Lukt het bij de eerste poging niet? Herhaal de handeling dan.

Tip 2 

Heb je geen ammonia tot je beschikking? Een andere optie om de vlekken te lijf te gaan, is om het kledingstuk een uur in een bak melk of karnemelk te leggen. De melk laat de rode vlek vervagen. Daarna spoel je het kledingstuk af en was je het in de wasmachine. Wat ook helpt, is de vlek insmeren met scheerschuim of scheerzeep. Laat het goedje flinke tijd intrekken en was het kledingstuk vervolgens volgens voorschrift in de wasmachine.

Bron: RTV Utrecht

Betuwse kersen

Gezonde kersen

Wist je dat kersen heel gezond zijn? Kersen bevatten veel vitamine A, Vitamine C en kalium. Dit mineraal werkt bloeddrukverlagend en beschermt tegen hartritmestoornissen. Ook zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Daarnaast zit er ook bètacaroteen in kersen. Dat is een provitamine A en wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Hierdoor is het belangrijk voor de weerstand en het gezichtsvermogen, maar draagt het ook bij aan gezonde botten, tanden en huid en de groei. Daarnaast bevatten kersen weinig calorieën, waardoor je ze ook prima kunt eten als je op dieet bent!

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Vorige eeuw

De eerste decennia van de vorige eeuw stond de hele Betuwe vol met hoogstam kersenbomen. In ieder dorp waren meerdere boomgaarden te vinden. Na de jaren 50 werd dit langzaamaan minder, doordat de kersenteelt niet rendabel meer was.

Hoenderik

Vroeger werden de kersen met een rieten mand geplukt waar tot wel 6 kg kersen in kon. Deze rieten mand heet een hoenderik.

Bron: Nationaal Archief

Vogels

Duiven eten de groene onrijpe kersen en niet de rode rijpe kersen. Spreeuwen komen met grote groepen en pikken kleine stukjes uit de kersen. De spreeuwen kunnen in korte tijd grote schade aanbrengen aan de boomgaard. Merels eten een kers helemaal op. Hier zijn ze langer mee bezig, waardoor ze veel minder schade toebrengen als de spreeuwen.

Ratel

Vroeger werden de vogels onder andere uit de boomgaard verjaagd met houten ratels. Dit apparaat maakt geluid wanneer je het ronddraait. Ook gebeurde het verjagen met bromfietsen zonder uitlaat of door met stokken op bussen te slaan.

Kersen keren

Vogels wegjagen uit de boomgaard wordt ook wel kersen keren genoemd.

Bron: Nationaal Archief

Kapotte kersen

Net voor de kersen rijp worden, komen de suikers erin en groeien ze het snelst. Als ze op dat moment te veel water krijgen kunnen ze door het snelle groeien openbarsten. Als er bij de kersen net voor ze rijp zijn meer dan 24 uur water blijft staan in het kelkje, dan scheuren ze ook door de spanning.

Rotte kersen

Als er eenmaal scheurtjes in de kers zitten, dan kunnen ze gemakkelijk gaan rotten. Hierdoor kan een hele oogst verloren gaan.

Netten en doeken

Doordat er nu laagstam kersenbomen zijn, kunnen de bomen bescherm worden met netten en doeken. Hierdoor zijn ze afgeschermd van de vogels en de regen. De kersen krijgen water door middel van een irrigatiesysteem.