Zelfgemaakte Amarena kersen

Zelfgemaakte Amarena kersen
Bereidingstijd 30-45 minuten + 6 weken wachttijd

Benodigdheden voor 4 potten

  • 1 kilo grote donkere zoete kersen
  • 100-150 ml Amaretto likeur
  • 800 gram basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokjes
  • Sap van 1/2 citroen

Verder nodig

  • Ongeveer 4 gesteriliseerde weck- of jampotten van 0,25 ltr inhoud
  • Grote pan
  • Kersenontpitter

Bereidingswijze

Stap 1: Ontpit de kersen, trek hierbij een schort aan of oude kleren want kersenvlekken zijn moeilijk te verwijderen.

Stap 2: Bewaar een handvol kersenpitten, stop ze in een theedoek en sla ze kapot met bijvoorbeeld een vleeshamer zodat het aroma vrij kan komen. Stop de pitten in een theezeefje of iets dergelijks.

Stap 3: Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe dit samen met het kaneelstokje, kersen en de suiker in een grote pan. Verwarm op middelhoog vuur tot het sap uit de kersen komt en de suiker oplost. Blijf goed roeren. Voeg het theezeefje met de kersenpitten toe en laat even meetrekken totdat het sap wat is ingekookt.

Stap 4: Voeg het citroensap en de Amaretto toe en laat op laag vuur nog zo’n 10 minuten verder koken. Blijf voortdurend zachtjes roeren.

Stap 5: Verwijder het theezeefje en verdeel de kersen met de siroop over de potten (eventueel met het kaneel- en vanillestokje), draai de deksel erop en laat de potten op de kop afkoelen. Mocht je wat siroop overhouden kun je deze laten afkoelen en enkele weken bewaren in een schone pot. Lekker over wat ijs of yoghurt.

Stap 6: Laat de Amarena kersen enkele weken staan voordat je ze gaat eten. De kersen hebben tijd nodig om alle smaken op te nemen en zich vol te zuigen met de zoete siroop.

Amarena kersen smaken fantastisch bij het ijs of in gebak. Geniet ervan!

Dit recept is afkomstig van Keukenliefde. Meer weten? Kijk op www.keukenliefde.nl