Hangop met kersen en chocoladekoekkruimels

Hangop met kersen en chocoladekoekkruimels
Bereidingstijd 60 minuten 

Benodigdheden

  • 1 liter Griekse yoghurt (je kunt eventueel ook gewone volle yoghurt gebruiken)
  • 3 el witte basterdsuiker
  • 500 g kersen, ontpit
  • Sap van een halve citroen

Voor de chocoladekoekkruimels

  • 40 g bloem
  • 60 g chocoladekoekjes (ca. 3 koekjes), grof verkruimeld in keukenmachine of gestampt in vijzel
  • 40 g koude boter, in kleine blokjes gesneden
  • 40 g suiker

Verder nodig

  • Schone theedoek
  • Vergiet
  • Kersenontpitter
  • 6 dessertglaasjes

Bereidingswijze

Stap 1: Zet het vergiet op een kom en bekleed met de theedoek. Schep de yoghurt in de zeef en draai de theedoek dicht.

Stap 2: Zet weg in de koelkast en laat de yoghurt uitlekken, het liefst een hele nacht. (Zorg ervoor dat de yoghurt, niet in aanraking komt met het uitlekvocht, pak anders een hogere kom.) Roer de uitgelekte yoghurt — dit noem je hangop — in een kom los met één a twee (naar eigen smaak) eetlepels basterdsuiker.

Stap 3: Ontpit de kersen en verwarm ze samen met het citroensap en één eetlepel suiker in een steelpannetje op middelhoog vuur. Verwarm enkele minuten, totdat de kersen openbarsten en het sap vrijkomt. Laat de kersen uitlekken in een zeef en vang het kersensap op. Laat afkoelen.

Stap 4: Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom de bloem, koekkruimels, boter en suiker en kneed met je vingertoppen zo snel mogelijk tot kruimels. (Kneed niet te lang, want dan wordt de boter zacht en krijg je deeg.) Spreid de kruimels uit over een — met bakpapier bekleed — bakblik en bak ze circa 20 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin en krokant zijn. Laat afkoelen. De kruimels smelten in de oven aan elkaar vast, maar eenmaal afgekoeld kun je ze opnieuw verkruimelen.

Stap 5: Schep wat koekkruimels in een glas, gevolgd door een laagje hangop en kersen. Herhaal dit nogmaals. Eindig met de kersen.

Enjoy!

Dit recept is afkomstig van Keukenliefde. Meer weten? Kijk op www.keukenliefde.nl