Amerikaanse kersenkruimeltaart

Amerikaanse kersenkruimeltaart
Bereidingstijd 60 minuten 

Benodigdheden

  • 1/2 recept zoet korstdeeg
  • 1 kg kersen, ontpit
  • 80 g witte basterdsuiker
  • 1 à 2 el maïzena
  • 150 g bloem
  • 100 g boter, in blokjes gesneden
  • 1 vanillestokje
  • 50 g witte basterdsuiker

Verder nodig

  • Ronde ronde bakvorm
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Grote steelpan
  • Zeef

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap iets groter dan de vorm. Vouw hem voorzichtig dubbel en leg hem in de vorm, klap hem dan weer open en bekleed de bodem en randen met het deeg.

Stap2: Snijd het overtollige deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg er een vel bakpapier overheen, gevuld met de steunvulling. Bak de bodem 15 minuten met steunvulling en daarna nog 5 minuten zonder steunvulling. Haal uit de oven en zet even opzij.

Stap 3: Doe de kersen met 80 gram basterdsuiker in de steelpan en kook ze totdat ze hun vocht loslaten en de kersen wat zachter zijn, dit duurt ongeveer 15 minuten. Giet de kersen in een zeef en vang het kersensap op, het sap kan weer terug in de steelpan op laag vuur.

Stap 4: Strooi een eetlepel maïzena bij het sap terwijl je met een garde goed roert, door de maïzena gaat het kersensap binden en wordt het dikker. Voeg eventueel nog wat extra maïzena toe als het sap te dun blijft. Je moet uiteindelijk een gebonden stroperige saus krijgen. Voeg nu de kersen weer toe aan het sap en roer voorzichtig even door. Verdeel de kersen over de taartbodem.

Stap 5: Snijd met een mes overlangs het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Meng in een kom de bloem, koude boter, vanillemerg en 50 gram basterdsuiker en kneed met een hand snel tot een kruimelig deeg, je kunt dit eventueel ook doen met een keukenmachine. Kneed niet te lang met je handen anders wordt de boter warm en krijg je deeg in plaats van kruimels.Verdeel de kruimels over de kersen en bak de taart ongeveer 25 minuten in de oven of totdat het korstdeeg mooi goudbruin is.

Serveer de taart lauwwarm, hoewel koud is de taart ook niet te versmaden!

Dit recept is afkomstig van Keukenliefde. Meer weten? Kijk op www.keukenliefde.nl