Weetjes

Kersenvlekken verwijderen uit je kleding. Hoe doe je dat?

De kersen zijn overheerlijk. Maar hoe krijg je een kersenvlek uit je kleding? Een aantal gouden tips van collega’s van RTV Utrecht.

Tip 1

Om de vlek goed aan te pakken, haal je eerst het vruchtvlees van je kleding. Doe je dat niet, dan wrijf je het probleem alleen maar verder in je shirt, broek, jurk of rok. Nadat je de pulp van je kleding hebt gehaald, was je het kledingstuk met een lauw sopje en dep je de vlek met ammonia. Weg is de vlek, als het goed is. Lukt het bij de eerste poging niet? Herhaal de handeling dan.

Tip 2 

Heb je geen ammonia tot je beschikking? Wees niet bang, je favoriete kledingstuk is niet direct tot de vuilnisbak veroordeeld. Een andere optie om de vlekken te lijf te gaan, is om het kledingstuk een uur in een bak melk of karnemelk te leggen. De melk laat de rode vlek vervagen. Daarna spoel je het kledingstuk af en was je het in de wasmachine.

Tip 3

Wat ook helpt, is de vlek insmeren met scheerschuim of scheerzeep. Laat het goedje flinke tijd intrekken en was het kledingstuk vervolgens volgens voorschrift in de wasmachine.

Tip 4

Een slab dragen of een handdoek over je benen leggen is een goede optie om vlekken te voorkomen. Het is misschien niet heel charmant, maar voorkomen is in het geval van kersenvlekken beter dan bestrijden.

Bron: RTV Utrecht

Altijd al alles willen weten over kersen?

KersenboekjeHet Kersenboekje is hét boekje waar alles in staat wat u weten wilt over de kers. Leuke weetjes, een recept uit de 17e eeuw, interessante feiten, de beleving van toen maar zeker ook de kersenbeleving van nu; veel, zo niet bijna alles over dit kleine rode vruchtje vindt u in het Kersenboekje.

Lees onderstaande ‘weetjes’ om een indruk te krijgen. Wilt u het boekje bestellen? Ga naar: kersenboekje.nl/bestellen/

Waar let ik op bij het kopen van kersen?

Koop glanzende en stevige vruchten met een mooie kleur. De steel moet frisgroen zijn. Alleen dat zijn de lekkerste kersen.

 

Hoe lang blijven kersen goed?

Je kunt kersen 1 tot 2 dagen bewaren op een koele plek; in de koelkast een paar dagen langer.

 

Waar wordt de smaak van de kers door bepaald?

De smaak van kersen wordt voor een groot deel bepaald door de bodemsamenstelling waarin de boom staat. Het Hollandse klimaat is over het algemeen goed voor de kersen.

 

Hoeveel kersen worden er gegeten in Nederland?

Gemiddeld eten we in Nederland een pond kersen per persoon.

 

Waar worden de meeste kersen geteeld?

Naast zoete kersen worden ook zure kersen geteeld, voor de verwerkende industrie. Het grootste deel (ruim 80 procent) hiervan komt uit Limburg.

 

Weetje waarom de kers op de appelmoes zit bij Van der Valk?

De uitspraak kennen jullie allemaal wel, de kers op de taart. Gerrit van der Valk (van de bekende Van der Valk familie) vond het leuk om zijn gasten te verwennen met een kers op een schaaltje appelmoes. De kers vond hij heel bijzonder en bedacht een variant op voornoemde uitspraak in zijn restaurant. Bovendien oogt de appelmoes leuker met een kers in het midden. Uiteindelijk is dit in Nederland één van de meest bekende schaaltjes appelmoes geworden.

 

Waar komen al deze weetjes vandaan?

Deze weetjes komen uit het ‘kersverse’ nieuwe Kersenboekje. Dit boekje wordt binnenkort gepubliceerd. Blijf deze website regelmatig bezoeken en je blijft op de hoogte.